dierenarts voor paarden

Paardendierenarts

Equine veterinarian

Lucas Troch


Diensten

  • Opvolging en begeleiding van sportpaarden

    De dag van vandaag zijn paarden uitgegroeid tot topsportatleten met een sterk gevulde agenda die, zoals veel dingen in de huidige maatschapij, sterk prestatie gericht is. Om deze atleten op topsportniveau te krijgen en vooral te houden hebben ze  nood aan een optimale begeleiding. Naast ervaring en een goed management is dus ook een goede diergeneeskundige begeleiding van groot belang voor een goede en lange carrière.


    Bij deze begeleiding komt er heel wat kijken: 


    - Algemene conditite op pijl houden


    - Routinematige check up ter preventie van problemen 


    - Routinematige check up om tijdig te kunnen ingrijpen bij kleine problemen vooraleer zij tot uiting komen als prestatieklachten of tot langdurige revalidatieprocessen leiden


    - Correcte diagnostiek om te weten of het paard gemanaged mag blijven werken of toch (voor langere tijd) rust moet krijgen


    - Opstellen van optimale revalidatie processen bij ergere blessures om de atleten terug zo vlug mogelijk fit to compete te maken


  • Keuringsonderzoeken

    Weet wat je (ver)koopt...


    De aankoop van een paard is niet zomaar iets.  Het is  als koper belangrijk om te weten of het toekomstige paard de geschikte partner is voor het gebruiksdoel dat u voor ogen hebt.


    De taak van de dierenarts is om het paard te onderzoeken op gebreken, of enige tekens hiervan, en deze te ontdekken of uit te sluiten. Op basis van deze bevindingen en het toekomstige gebruiksdoel wordt dan een risico-analyse opgemaakt waaruit een beeld over de gezondheid van het paard kan gevormd worden evenals over de geschiktheid voor zijn toekomstige gebruiksdoel. Aan de hand hiervan kan de koper beslissen welke risico's hij of zij wil nemen.

    Daarom is het belangrijk om als koper de aankooponderzoeken te laten uitvoeren door een dierenarts die u vertrouwt vertrouwt en vooral ook hierin de nodige ervaring heeft. Ondertussen hebben wij toch al een paar honderd aankoopkeuringen verricht zowel in binnen- als buitenland en zowel voor regionale, nationale en internationale ruiters.


    We treden ook dikwijls op als second opinion arts voor kopers die de foto’s graag nog eens laten nakijken.


    Waaruit bestaat een keuringsonderzoek?

    Een keuringsonderzoek bestaat standaard uit 2 luiken. 

    1) een algemeen klinisch onderzoek waarbij er onder andere gekeken en geluisterd wordt naar de ogen, longen, hart, vacht,... 

    2) Een orthopedisch onderzoek: inspectie, palpatie, bewegingsonderzoek en buigproeven


    Dit standaardonderzoek kan verder aangevuld worden met een radiologisch onderzoek. 

    Indien gewenst/aangeraden wordt om aansluitend verdere onderzoeken te doen zoals echografie, endoscopie,...  is dit mogelijk.



  • Orthopedisch onderzoek

    Is uw paard mank? Loopt uw paard stijf? Voelt het paard anders aan dan normaal? Buigt het moeizamer ? Loopt het gevoeliger ? Houdt het zich in ? Wisselt het niet meer zo eenvoudig ?

    Deze bevindingen kunnen een van de oorzaken zijn waarom u als eigenaar een orthopedisch onderzoek wil laten uitvoeren op uw paard.


    Een goed orthopedisch onderzoek begint met een uitgebreide anamnese waarbij er nagegaan wordt hoe het probleem ontstaan is, hoe lang het probleem bezig is, welke behandelingen er eventueel al geprobeerd zijn, enz.


    De anamnese wordt gevolgd door een goed klinisch onderzoek waarbij het paard volledig wordt bekeken en afgetast met controle op eventuele gewrichtsopzettingen, zwelling ter hoogte van pezen, pijnplekken, conformatie afwijkingen,...


    Een beweginsonderzoek is  de volgende stap van het orthopedisch onderzoek. Hierbij wordt het paard bekeken aan de longe op een harde en op een zachte ondergrond met aanvullende buigproeven. Eventueel wordt dit onderzoek nog verder aangevuld met een bereden onderzoek.


    Dit alles met als doel een regio aan te duiden van waar de pijn/kreupelheid komt. Voor een meer specifieke aanduiding van de pijnplaats wordt vervolgens gebruik gemaakt van lokale verdovingen.


    Als de pijnplaats gelokaliseerd is wordt er medische beeldvorming toegepast om tot een correctie diagnose te komen en om zo  een geschikte behandeling in te zetten.


    Peesproblemen ?



    De oorzaak van het niet correct lopen, ligt zeer frekwent ook bij problemen van de weke delen.

    Mede door de gespecialisserde opleidingen bij oa I.S.E.L.P. kunnen we door een juiste diagnose en  gebruikmakend van echografie, de correcte diagnose stellen en een behandelingsplan opstellen.

    Echografisch onderzoek is onmisbaar om duidelijk te maken welke pees geblesseerd is en in welk stadium deze blessure zich bevindt.

    Belangrijk is ook hier de peesblessures te voorkomen !



  • Basis behandelingen

    Natuurlijk kan u bij mijn praktijk ook terecht voor meer routinematige behandelingen zoals de (half)jaarlijkse vaccinaties en op maat geadviseerde ontwormingsstrategie voor uw paard en pony. Naturlijk ook voor gebitscontrole en alle andere soorten problemen



    Voor meer informatie kan je altijd contact opnemen met mij.

  • Spoed 24/7

    Heeft u een koliek? Een gapende wonde? Een wonde met bloedverlies? Een paard met een plots opgezet dik been? Een paard dat plots op 3 benen loopt?


    Voor spoedgevallen ben ik 24/7 beschikbaar en kan u mij bereiken op 0498357013

Share by: